Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Kezdődik a latin filmek seregszemléje

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Kezdődik a latin filmek seregszemléje Nyomtatás E-mail
2011. március 23. szerda, 11:38
AddThis Social Bookmark Button
Március 25-én indul Mexikóban a guadalajarai filmfesztivál, ahol idén Izrael a meghívott vendég.
Európai színterek után Mexikóra figyel a filmvilág, március 25-én kezdődik a guadalajarai filmfesztivál, az ibero-amerikai alkotások egyik legfontosabb seregszemléje, amelyen ezúttal Izrael a meghívott vendég, a retrospektív szekcióban pedig Werner Herzog előtt tisztelegnek.

Az április 1-jéig tartó mustra jelentőségét mutatja, hogy összesen több mint 910 filmet neveztek a határidő lejártáig, a szervezők ezekből merítettek. A mexikói, latin-amerikai és ibériai alkotások hét versenyszekciójába 731 játék-, dokumentum- és rövidfilmből válogattak.

A mexikói filmipar 256, Spanyolország 176, Brazília és Argentína egyaránt száz-száz munkát nevezett, a rangos fesztiválon először 2008-ban jelenlévő Portugália is 28 filmet küldött, míg olyan dél-amerikai államok, mint Peru, Chile, Venezuela és Kolumbia hozzávetőleg 30 filmmel válaszolt a szervezők felhívására. Az idei fesztiválról hiányzik Panama, az ibero-amerikai térségen kívülről azonban 55 filmet küldtek Jalisco állam fővárosának fesztiváljára. A megújulóban lévő seregszemlére végül 37 ország 294 filmjét válogatták be.

A 26. alkalommal megrendezett fesztivál idén Iván Trujillo személyében új igazgatóval és új helyszínekkel várja a közönséget, amelyet a vámpírfilmeknek szentelt külön szekcióval csalogatják, a mustra e programjának kurátora Guillermo del Toro. A meghívott vendég Izrael, a retrospektív szekcióban Werner Herzog, a német filmművészet nagyja előtt tisztelegnek, de megemlékeznek Diana Bracho mexikói színésznő és Fernando Truebo spanyol forgatókönyvíró, filmrendező és producer munkásságáról, csakúgy mint az idén elhunyt Manuel Esperón mexikói zeneszerzőről is.

A guadalajarai rendezvénysorozaton az elmúlt időszak filmfesztiváljainak sikereit is megtekinthetik a nézők, a Berlinalén közönségdíjat nyert También la lluvia című filmet éppúgy láthatják, mint Paula Markovitch Berlinben Ezüst Medve-díjjal jutalmazott, El Premio című alkotását. "Öröm tudni, hogy a közönség sok olyan filmet láthat, amelyeket a közelmúltban más fesztiválokon jutalmaztak" - fogalmazott Iván Trujillo.

A fesztivált fontos programok - könyvbemutatók, konferenciák - kísérik, harmadik alkalommal rendezik meg a Talent Campust mexikói, guatemalai, salvadori, hondurasi, Costa Rica-i, kubai és dominikai fiatal filmeseknek. Jelentős szerep jut a filmek értékesítésének is: a promóciós fórumon több száz forgalmazó és ügynök, producer és a filmes szakma más képviselője vesz részt.