Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Ékírásos törvényköny-töredék Hacórból

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Ékírásos törvényköny-töredék Hacórból Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 04. szerda, 08:16
AddThis Social Bookmark Button

A mai Izrael területén fekvő kanaánita városok feltárásain már eddig is szép számban kerültek elő ékírásos szövegek, ám mindeddig nem találtak olyan táblát, amelyik törvényszöveget tartalmazott volna. Most ez is megtörtént.

A jeruzsálemi Héber Egyetem régészei Amnon Ben-Tor és Sharon Zuckerman vezetésével az egykori kanaánita főváros, Hacór ásatásán két, a Kr. e. 18–17. században akkád nyelven írt ékírásos szövegtöredéket fedeztek fel.

A legrégibb írásos emlék Jeruzsálemből


A fragmentum feldolgozását végző csoportot Wayne Horowitz, a Héber Egyetem kutatója vezeti, aki korábban már megjelentette az Izraelben talált ékírásos szövegek korpuszát. Horowitz szerint az apró töredék a rabszolgákkal szemben elkövetett bántalmazásokkal foglalkozik, és szövege meglepően hasonlít a Hammurapi óbabilóni uralkodó nevezetes törvénykönyvében foglaltakhoz, de a textus bizonyos mértékig utal a Bibliában foglalt talio-elvre is: „szemet szemért, fogat fogért”. A kutatók eddig a „gazda”, „rabszolga” és a „fog” szavakat azonosították teljes bizonyossággal az akkád szövegben. „A kutatásnak ebben a fázisában nehéz megmondani, hogy vajon a szöveget Hacórban írták-e, ahol egy írnokiskola is működött, vagy valahonnan máshonnan hozták ide” — nyilatkozta Horowitz, aki azt is hozzátette, hogy a felfedezés új lökést adhat a Hammurapi-törvénykönyv és a mózesi törvények között már eddig is feltételezett kapcsolatok további kutatásának. A most megtalált két töredék a tizennyolcadik és tizenkilencedik sorszámot viselő ékírásos szöveg Hacórból, amivel a város az eddig talált legnagyobb ékírásos szövegkorpusszal dicsekedhet. A korábban előkerült dokumentumok egyebek mellett rabszolgák és javak szétosztásával, jogi vitákkal, és matematikai műveletekkel foglalkoztak. „Ezek a táblák Hacór közigazgatási és oktatási központ jellegére mutatnak rá a Középső és Késő Bronzkorban” — jelentette ki az ásatás társigazgatója, Amnon Ben-Tor. A Héber Egyetem és az Israel Exploration Society által szponzorált ásatás hamarosan megkezdi egy monumentális bronzkori épület feltárását, ahonnan a régészek további ékírásos táblák előkerülését valószínűsítik.

bibliairegeszet.blog.hu