Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Mozaiktérkép nyomán megtalálták Jeruzsálem főutcáját

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Mozaiktérkép nyomán megtalálták Jeruzsálem főutcáját Nyomtatás E-mail
2010. február 11. csütörtök, 14:40
AddThis Social Bookmark Button

Az Izraeli Régészeti Hatóság, az IAA bejelentette, hogy a bizánci korból származó utat találtak meg, méghozzá egy olyan mozaikból összerakott térkép alapján, amely egy jordániai templomban található írja a Haaretz című lap.

Az ősi madabai térkép mozaikkövekből készült, és a madabai templomban látható. A térkép a bizánci korban ábrázolja Izraelt. 

A madabai mozaik a legrégebbi fennmaradt Jeruzsálem-ábrázolást is tartalmazza, hiszen a 6-7. századból származik. A térkép szerint Jeruzsálem nyugati részén egy hatalmas kapu állt, amelyhez egyetlen nagy "főközlekedési" út vezetett, amely természetesen a centrumot kötötte össze a kapuval.

Az útról a bizánci korban készült térkép "tudósított" először, és mostanáig a helyszínen tilos volt az ásatás. Azért nem végezhettek itt kutatásokat a régészek, mert ez az út ma is egy nagyon forgalmas helyszín, Jeruzsálem óvárosának egyik keresztutcája, és ahol az egyik nagy piac bejárata is található.

Mégis, a Jeruzsálemi Fejlesztési Ügynökség most ásatásokat végzett, és fontos műemlékeket, illetve műtárgyakat talált itt. A leletek megerősítették a madabai térkép ábrázolásait. A mai utcaszint alatt 4,5 méterrel megtalálták például az ókori, kora középkori út méteres hossszúságú kőtömbjeit. "Gyönyörű látni, hogy a Dávid utca, amely ma az egyik legforgalmasabb út, miként őrizte meg máig egy 1500 éves út nyomvonalát" - nyilatkozta az ásatást felügyelő régész, Ofer Shion.

 

MTI