Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Meghalt a Csúf

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Meghalt a Csúf Nyomtatás E-mail
2014. június 25. szerda, 08:00
AddThis Social Bookmark Button

Meghalt A Jó, a Rossz és a Csúf című olasz film Tucója, illetve A hét mesterlövész című amerikai western Calverája. A többszörösen kitüntetett Eli Wallach több mint hatvan évig szerepelt filmekben, színpadon és a tévében. Halálhírét, lánya, Katherine erősítette meg kedden.

Az amerikai filmakadémia 2010-ben életművéért tüntette ki tiszteletbeli Oscar-díjjal. Az indoklásban a testület "kaméleonként" emlegette, aki könnyedén illeszkedik bele minden szerepébe, és minden alakítása utánozhatatlan nyomot hagy ezeken a szerepeken. Ha kellett, banditát játszott, de alakította A keresztapa III. karakterszerepét is.

Wallach gyakran lépett fel együtt felségével, Anne Jacksonnal, az amerikai színház legismertebb színészpárja voltak. A megélhetést mégis a filmezés jelentette. Egy 1973-as interjújában azt mondta: "Megyek és lóra szállok Spanyolországban tíz hétre, és összejön a pénz, hogy hazatérve egy színdarabban játszhassak."

A brooklyni olasz-amerikai környéken felnőtt zsidó származású színész a színpadon és a filmen is olasz karakterek alakításával futott be. 1951-ben Tony-díjat nyert A tetovált rózsa című Tennessee Williams-darab olasz sofőrjének szerepéért. Első filmjében, a Babuci című 1956-os fekete-fehér produkcióban egy szicíliai bevándorlót játszott.

Wallach a Texasi Egyetemre járt, ott tanult meg lovagolni is, akkoriban azonban még tanárnak készült testvéreihez hasonlóan. A második világháborúban öt évig szolgált az egészségügyi alakulatoknál, kapitányként szerelt le.

Híres szerepei közé tartozik a Lord Jim, A Jó, a Rossz és a Csúf, a Mackenna aranya, A dominó-elv és A keresztapa III. is. Az elmúlt két évtizedben sem hagyta abba a munkát: kiégett forgatókönyvírót alakított a Holiday című vígjátékban 2006-ban, Roman Polanski Szellemírójában titokzatos öregurat játszott Martha's Vineyardon, és megjelent a Tőzsdecápák - A pénz nem alszik című 2010-es produkcióban is. 

 

Forrás: HVG