Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Óriási alakok a belvárosi égen

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Óriási alakok a belvárosi égen Nyomtatás E-mail
2013. december 05. csütörtök, 08:00
AddThis Social Bookmark Button
Felszállhattak a felfújható óriásfigurák a Macy's hálaadásnapi ünnepén. A vihar ellenére engedélyezték Pókember, Spongyabob és Snoopy légiparádéját New York utcáin.
 
Mivel a szélerősség nem érte el a veszélyes fokot, a New York-i rendőrség csütörtökön engedélyezte, hogy a levegőbe emelkedjen a Pókember, Spongyabob, Snoopy kutya és az amerikai popkultúra más közkedvelt alakjainak felfújható óriásfigurája a Macy's nagyáruház hagyományos hálaadásnapi parádéján.
 
Az Egyesült Államok északkeleti területein téli viharzóna vonul át, amely miatt repülőjáratok ezrei késtek a különösen zsúfolt hálaadásnapi amerikai utazási idényben, és félő volt, hogy az erős szél miatt a Macy's rendezvényén nem engedik meg felszállni az emblematikus filmszereplők gigantikus alakjait.

Az összesen 16 felfújt óriásfigura a földön maradt volna, hogyha a szél állandó sebessége meghaladta volna az óránkénti 37, a széllökéseké pedig az 55 kilométert. A heves légmozgás 1997-ben balesetet okozott, amelyben négy néző megsérült. A parádé 87 évre visszatekintő története során a ballonok felszállását csak egyetlen alkalommal, 1971-ben tiltották meg.

A mintegy nyolcezer fő részvételével zajló parádé négy kilométer hosszan vonul végig Manhattanen. Az eseményt a helyszínen 3,5 millióan, a tévéképernyők előtt pedig további 50 millióan kísérik figyelemmel az Egyesült Államokban. A menet fölött, amelyben 900 bohóc is halad, a gigásziak mellett 40 kisebb ballon is száll. 
 
 
 
A hálaadás napján, amikor az amerikaiak sült töltött pulykával terített asztallal, rokonok és barátok társaságában emlékeznek meg arról, hogy az első telepeseknek súlyos nélkülözések utáni sikerült a túlélés, 43 millió amerikai kel útra, hogy felkeresse a szeretteit. Közülük 39 millióan gépkocsival.

A hálaadás (angolul: thanksgiving) idén egybeesik a hanukka (hanukkah), vagyis a felszentelés vagy a fény zsidó ünnepével, amire az amerikaiak megalkották a "Thanksgivukkah" kifejezést. Ez legközelebb 2070-ben ismétlődik majd meg. A kettős ünnep alkalmából sok zsidó család pulyka (turkey) alakú kilencágú gyertyatartót (menórát) helyez az asztalra, amely a 10 éves New York-i Asher Wientraub találmánya és amely a "menurkey" nevet kapta.
 
 
Forrás: MTI