Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Pert vesztett a zongorista

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Pert vesztett a zongorista Nyomtatás E-mail
2013. október 01. kedd, 07:00
AddThis Social Bookmark Button

Szpilman özvegye és fia rágalmazás miatt perelte be Agata Tuszynska írónőt, akinek egyik könyvében a nácikkal való együttműködéssel vádolják meg a híres zongoraművészt. Feljelentették a könyvet megjelentető kiadót is.

Pert vesztett hétfőn egy varsói bíróságon Wladyslaw Szpilmannak, Roman Polanski A zongarista című filmje hősének családja.

Oskarzona: Wiera Gran (A vádlott: Wiera Gran) című regényében Agata Tuszynska Wiera Gran zsidó énekesnőt idézi, aki azzal vádolta meg Szpilmant, hogy kápó volt a varsói gettóban. Wiera Gran igen népszerű énekes volt a gettóban, és Szpilmanhoz hasonlóan túlélte a holokausztot. 

A háború után azzal vádolták meg egy lengyel zsidó bizottság előtt, hogy közeli kapcsolatban állt a nácikkal. A bizottság ugyan felmentette, ám bírálói előtt soha nem tisztázta magát.

A vádaskodások miatt Wiera Gran Izraelbe, majd Franciaországba emigrált. Párizsban halt meg 2007-ben Alzheimer-kórban. A bíróság hétfőn úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt könyv írója maga is kétségét fejezte ki a Szpilman elleni vádakkal kapcsolatban, "soha nem osztotta Wiera Gran véleményét".

"Örülök, hogy a bíróság megerősítette, hogy a történészeknek és életrajzíróknak joguk van idézni az interjúalanyaikat. Idézhetjük tehát a hőseinket, legitimálhatjuk a velük kapcsolatos megállapításainkat" mondta az írónő a bíróságról távozva újságíróknak.

A felperes ügyvédje, Dawid Biernat közölte, hogy ügyfelei "kétségkívül fellebbeznek a döntés ellen". 

A pert nagy figyelem övezte Lengyelországban, ahol a 2000-ben Varsóban elhunyt Wladyslaw Szpilman neves zongoraművész volt. A világhírt Roman Polanski lengyel származású francia filmrendező filmjének köszönhette.

A Wladyslaw Szpilman önéletírása alapján készült A zongorista című film 2003-ban három Oscar-díjat kapott, amelynek egyikével Szpilman filmbeli megformálójának, Adrian Brody amerikai színésznek az alakítását ismerték el.

A perben tanúként hallgatták meg a gettó több egykori lakóját, akik személyesen ismerték Szpilmant, valamint a háború idején zsidókat mentő Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminisztert, akik elutasították Wiera Gran vádjait.

 

Forrás: Hirado.hu