Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Jeruzsálembe csábítanák a filmeseket

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Jeruzsálembe csábítanák a filmeseket Nyomtatás E-mail
2011. október 03. hétfő, 07:54
AddThis Social Bookmark Button
JeruzsálemMegelégelték Izraelben, hogy a bibliai témájú filmeket rendre külföldön, Olaszországban, Máltán, Görögországban, Tunéziában, de leginkább Marokkóban forgatják.

Rengeteg film játszódik Jeruzsálemben, csak éppen a forgatás zajlott egészen más helyszíneken. A Brian élete című film híres jeruzsálemi jelenetét a keresztfán éneklő elítéltekről Tunéziában vették fel, Brad Pitt legújabb, ugyancsak Jeruzsálemben játszódó Z világháború című produkciója Máltához köthető. Spielberg München-filmjében a Tel-Aviv-i tengerparti jelenetet ugyancsak Máltán forgatták, Mel Gibson Krisztus-filmje pedig Olaszországban készült.

Az említett országokban sokkal alacsonyabbak a produkciós költségek, pedig Izrael nem először próbált változtatni a helyzeten. Egy 2008-ban elfogadott törvény pénzügyi- és adókedvezményekkel próbálta a valódi Szentföldre csalogatni a külföldi filmeseket, a jogszabály azonban nem hozta meg a várt sikert. Kiderült ugyanis: a helyi filmeseket is támogatták volna, például csakis helyi cégek közvetítésével lehetett volna lebonyolítani a megrendeléseket, ráadásul az adókezdvezmények mértéke sem érte el a másutt igénybe vehető ajánlatokat.

A közelmúltban aztán újabb lépésre szánták el magukat az izraeli filmipar illetékesei. Mostantól 400 ezer dollárig terjedő támogatást, újabb adókedvezmény-csomagot és terror elleni biztosítást is ígérnek a nemzetközi produkcióknak, ha Jeruzsálembe jönnek forgatni. Izraelben úgy vélik: mindez megéri, hiszen a filmesek sokmillió dollárt költenek majd el a szent városban, ezzel is segítve az itt élők üzleteit, és az sem utolsó szempont, hogy ezentúl az igazi és hamisítatlan Jeruzsálemet látják majd a mozivásznakon az egész világon .

Forrás: mr1-kossuth.hu