Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... JNews ... Napi hírek ... Moszkvában versenyez a Visszatérés

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:

Moszkvában versenyez a Visszatérés Nyomtatás E-mail
2011. június 09. csütörtök, 07:31
AddThis Social Bookmark Button

A legrangosabb filmfesztiválok sorába tartozó moszkvai seregszemle versenyprogramjában szerepel Elek Judit Visszatérés - Retrace című filmje. A zsűriben helyet foglal a világhírű izraeli filmrendező, Amos Gitai is.

A Szent György-díjért folyó filmverseny – Berlin, Cannes és Velence mellett – a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 14 nemzetközi filmfesztivál egyike.
 
Az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov által elnökölt moszkvai filmfesztivál szervezői Elek Judit Visszatérés - Retrace című legutóbbi filmjét meghívták a versenyprogramba. A magyar-román koprodukcióban svéd közreműködéssel készült filmet Moszkvában láthatja először a nemzetközi közönség.


 
A Visszatérés - Retrace főszereplője a Los Angeles-ben élő Kathleen Gati. A film főhőse Katherine, aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, nem csak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, de szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, és a férje és húga között kibomló szerelemmel is. Mindezzel párhuzamosan gyerekkori pajtásának és szerelmének, a Diktátort erdészként szolgáló Sándornak tragédiába torkolló története is megjelenik.
 
A Visszatérés - Retrace személyes hangvételű, több idősíkon futó történet, mely a rendező Elek Judit egyik leglíraibb filmje. Az életrajzi ihletettségen túl az alkotás irodalmi alapjául Mészöly Miklós Szárnyas lovak című novellája, illetve Marguerite Duras  Nyáron, este, fél 11-kor című kisregénye szolgált. A filmet Berger László fényképezte, producere Elek Judit, koproducere Cornelia Palos volt.


 
A június 27-i nemzetközi premieren a Visszatérés - Retrace forgatókönyvét is jegyző Elek Judit és a főszereplő Kathleen Gati is személyesen részt vesz Moszkvában.
A fesztivál díjairól, köztük a Moszkva védőszentjét mintázó Szent György-díjról, mely a verseny fődíja, nemzetközi zsűri dönt Geraldine Chaplin világhírű színésznő elnökletével. Amos Gitai izraeli filmrendező, Arturo Ripstein mexikói és Nikolay Dostal orosz direktor is a zsűriben foglal majd helyet. Az ünnepélyes díjátadóra július 2-án kerül sor az orosz főváros patinás Puskin filmszínházában.

 

www.kultura.hu