Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... InterJews ... Zúzda ... Klezmer divízió

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Klezmer divízió Nyomtatás E-mail
2008. július 08. kedd, 21:18
AddThis Social Bookmark Button

A gólem szájába dobhatod kívánságaidat, hát ajánlatos valami jó kis másnaposság elleni receptet kérni tőle. Mostanában New York-i Lower East Side lakói úgy vegyítik egymással a kelet-európai klezmert és a Nagy Alma pörgését, mint semmi, amit itthon klezmer néven megtapasztalhattunk.

 

A Golem énekesei szláv, jiddis és ladino nyelveken adják elő az általuk oi bő lével prezentált „kelet-európai folk-punk” zenét. Mikor a BPM számláló megközelíti egy psychedelic killer szám értékét, és érezzük, hogy fülünkben az énekesnő hangja nem a vodkától torzul, de akár már attól is lehet, mert holnap nagyon kemény másnapossággal fogunk bajlódni, szinte biztosak lehetünk benne; Golemékkal klezmer-kocsmáztunk. Itthon hasonló élményekkel gazdagodhatunk egy Vodku koncerten.

Vodku - Jósolj nekem, cigánylány


Golem - Odessa

Ők is annak az innovatív zsidó népszerű kultúrának az aktív alakítói, mely manapság oi divatos, főleg az Egyesült Államokban és Londonban. A hét évvel ez előtt alakult csapatról az a hír járja, olyanná változtatják a shtetlök képét, mintha nem is pusztán zsidók, de csupa punk lakott volna bennük. Egyébként ez a csapat is a JDub Records-nál ügyködik, ahol Matisyahu is kezdte, és most olyan bandákat futtat, mint a Balkan Beat Box, a Socalled vagy a Soulico.

Egyébként is meglehetősen divatos újraértelmezni az egykori zsidó hagyományokat, mely nem egyszer nem is újraértelmezését jelenti nagyapáink hagyományának. Sokkal inkább visszatérést a háború előtti szép old világ felszabadult stílusához. Hiányzik róluk a máz, nincs bennük romantikus sóvárgás, de tiszta energia és élet minden taktusuk.

Egyik legjelesebb képviselője e stílusnak az izraeli Oy Division. A tagok a legkülönbözőbb zenei háttérrel indultak neki ennek a projektnek. Egyetemi zenehallgató, punkénekes, lemezkiadó. Vallásosok és nem vallásosok. És amilyen sokszínűek ők maguk, annyira sokszínű a muzsikájuk is, de az biztos, hogy elég újszerű.


The Unternationale - In zaltsikn yam

 


Aztán ezek az underground klezmer akciók össze-össze találkoznak, és kisebb átfedésekkel megszülik az egyre vadabb ötleteket. Ezeknek nagymestere Daniel Kahn. Két legismertebb akciója a Daniel Kahn & The Painted Bird, melybe New York legjobb klezmer zenészeit gyűjtötte egybe, és vitte el punk klubokba.


Daniel Kahn & The Painted Bird - Nakam

A másik a The Unternationale. Mindkettő társulat rendkívül pimasz szövegeikkel aratnak nagy sikereket. Így is jellemzik stílusukat: dialektikus klezmer kabaré. Senkit nem sajnálnak, de mindenki kap belőlük rendesen. Ilyen az USA, sok minden megfér benne.