Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Kép ... Zsidó és izraeli filmek az Urániában!

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

Zsidó és izraeli filmek az Urániában! Nyomtatás E-mail
2009. március 23. hétfő, 09:21
AddThis Social Bookmark Button

Áprilistól újra JMPoint zsidó és izraeli filmklubja! Idén a közelgő peszach ünnepére (Mikor eszünk már?) és Yom haatzmautra, Izrael 61-ik születésnapi bulijára (Ó, Jeruzsálem) is időzítettünk két különleges alkotást!

A JMPoint Filmklub a JMPoint Alapítvány (www.jmpoint.hu) szervezésében rendezett zsidó kulturális eseménysorozat. Észrevételeiket kérjük küldjék a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. e-mail címre.

Helyszín: URÁNIA Nemzeti Filmszínház Fábri terem - 1088 Budapest, Rákóczi út 21. www.urania-nf.hu

Hozzájárulás: alkalmanként 600 Ft, vagy 6 alkalmas bérlet, melynek ára 3000 Ft.
A jegyeket és bérleteket minden esetben az URÁNIA jegypénztárában lehet megvásárolni.

Mikor eszünk már? - When Do We Eat? (2009. április 6. hétfő 19:00)
Makacs családra rájár a peszach. Széder estére készül a karácsonyfadísz gyáros apa, a soá miatt Magyarországról elszármazott papa, az önfeláldozó anya és a gyerekek. És mint ahogyan az lenni szokás, az egyik gyerek drogos, a másik szellemileg visszamaradott, a harmadik szexuális lelki segédeszköz, a negyedik hasszid. Apu rendületlenül próbálja rendben tartani a dolgokat, de az egyik kölök bead neki egy LSD-vel dúsított extasy tablettát, erre apa Mózesként vezeti családját... Remek humorú, könnyed amerikai vígjáték.
amerikai vígjáték, 100 perc, 2006, angol nyelven, magyar felirattal
Rendező: Salvador Litvak
Szereplők: Michael Lerner (Ira Stuckman), Lesley Ann Warren (Peggy Stuckman), Shiri Appleby (Nikki), Mili Avital (Vanessa)


 

Mennyország most - Paradise Now (2009. április 23. csütörtök 19:00)
A film két gyerekkori jó barátról, Kaledról és Szaidról szól, akiknek reménytelen hétköznapjai egy merényletre való készülődéssel nyernek új értelmet. A palesztin fiatalok bombatámadásra készülnek az izraeli katonák ellen, ám végül is különböző módon döntenek a Tel-Avivba szánt bombákról. A film nem igyekszik sem hősként, sem terroristaként ábrázolni az Izraelben ártatlan polgárokkal együtt saját magukat is felrobbantó palesztin fiatalokat. Célja, hogy minél autentikusabb környezetben mutassa be két öngyilkos merényletre készülő fiatal utolsó napját, hogy feltárja milyen egyedi, emberi indíttatás rejlik egy merényletre készülő palesztin döntése mögött.
palesztin-francia-német-holland-izraeli filmdráma, 90 perc, 2005, magyar nyelven
Rendező: Hany Abu Assad
Szereplők: Kais Nashef (Said), Ali Suliman (Khaled)
   

 

Ó, Jeruzsálem - O Jerusalem (2009. május 7. csütörtök 19:00)
A történelem egyik fordulópontját, Izrael Államának megszületésének idejét dolgozza fel ez az erős képi világú mozi. A történet két főszereplője az Egyesült Államokban találkozik, köt örök barátságot, hogy aztán zsidóként és arabként a Jeruzsálemért folyó harcokban találkozzanak újra olyan történelmi nagyságok mellett, mint Golda Meir vagy Ben Gurion.
francia-angol-izraeli-amerikai filmdráma, 100 perc, 2006, angol nyelven, magyar felirattal
Rendező: Elie Chouraqui
Szereplők: JJ Feild (Bobby Goldman), Said Taghmaoui (Said Chahine)
Ian Holm (Ben Gurion), Tovah Feldshuh (Golda Meir)
A Titkok - The Secrets (2009. május 21. csütörtök 19:00)
Két, éneklésben csodálatos tehetségű lány egymásra találása egy ultraortodox közösségben, ahol a női ének tiltott. A konzervatív neveltetésű Naomi, a rabbi lánya és Michelle, a szabadosabban nevelt lány Safed kabbalisztikus közösségében találkozik Anoukkal. A nővel, akinek múltját sok rejtély és köd övezi, együtt új utakra téved, mely a szerelem és testiség eddig ismeretlen területére vezetnek.
izraeli filmdráma, 120 perc, 2007, héber nyelven, magyar felirattal
Rendező: Avi Nesher
Szereplők: Fanny Ardant (Anouk), Ania Bukstein (Noemi), Michal Shtamler (Michel)
  Citromfa - Lemon Tree (2009. június 4. csütörtök 19:00)
A Ciszjordán zöldhatáron járunk, ahol Salma, a palesztin özvegy éldegél a citromfáival, míg a szomszédba nem költözik az Izraeli Védelmi Miniszter. Biztonsági okokból a fákat azonnal eltüntetnék, de ezt Salma nem hagyja. Harcában a legfelsőbb bíróságig társra és barátra lel, méghozzá a miniszter feleségében, Mirában. Közös missziójuk közel visz a Közel-Kelet hangulatának néha tragikus, néha komikus hétköznapjaihoz.
palesztin-izraeli filmdráma, 106 perc, 2008, héber nyelven, magyar felirattal
Rendező: Eran Riklis
Szereplők: Hiam Abbass (Salma Zidane), Doron Tavory (Israel Navon), Ali Suliman (Ziad Daud), Rona Lipaz-Michael (Mira Navon)
   Noodle (2009. június 18. csütörtök 19:00)
Miri harminchét, kétszer vált, biztos hátterű, gyönyörű asszony. Úgy dönt, felvesz egy kínai bejárónőt, aki egy órácskára ott hagyja nála a gyerekét. Ekkor Miri élete gyökeresen felfordul, ugyanis az anyát kiutasítják az országból, és a nőnek és kisgyereknek együtt kell felkutatniuk hollétét. Megkapóan szép dráma, ahogyan két teljesen különböző emberi lény, a lehető legtávolabbról a lehető legközelebbre kerül.
izraeli filmdráma, 90 perc, 2002, héber nyelven, magyar felirattal
  

 

 

Kapcsolódó cikkek