Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... Mahlerrel nyit a Magyar Állami Operaház Budapest

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
Birthright

Mahlerrel nyit a Magyar Állami Operaház Budapest Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 25. szerda, 10:08
AddThis Social Bookmark Button
Gustav Mahler monumentális második szimfóniájával nyílik meg szeptember 5-én, vasárnap este a Magyar Állami Operaház Budapest új évadja. Az ének- és zenekart Fischer Ádám vezényli, a szólisták Rácz Rita és Gál Erika. Mint azt Fischer Ádám vezető karmester az MTI-nek elmondta, reméli, hogy a nyári szünet után hétfőn megkezdett munka elég lesz a nagyszabású alkotás betanulására a méltó előadáshoz.
Az évadnyitó nemcsak az operaház ünnepe, ezzel az eseménnyel indul a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának mintegy féléves megemlékező programja, az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című sorozat is. A koncert előtt így Gustav Mahler szobrát (Krasznai János munkáját) is felavatják, hiszen idén ünneplik a fővárosi operaházat 1888-1891 között vezető osztrák zeneszerző születésének 150., jövőre pedig halálának 100. évfordulóját.

Fischer Ádám felidézte: amikor az előző szezont záró június 28-iki gálára Thomas Hampson világhírű bariton megérkezett, az első dolga volt megkeresni azt a szobát, ahol Mahler budapesti igazgatásának három esztendejét - vélhetően - töltötte, és ahová az énekes úgy lépett be, mint egy szentélybe.A karmester úgy véli: Mahler - bár operát nem írt - a mai napig is a legnagyobb, és nemzetközi elismertségét tekintve a legjelentősebb művészegyéniség, aki valaha a budapesti dalszínház élén állt. A magyar zenei élet fontos feladata nemcsak e periódusról, hanem az egész életműről megemlékezni - hangsúlyozta Fischer Ádám, hozzátéve: ez az egyik indoka annak, hogy nem egy repertoár-előadással, hanem a Feltámadás alcímű alkotással - mint valami új jelképével - kezdik az évadot.

A koncertsorozatok szerkesztői szívesen tekintik a zeneszerző munkásságát keretbe foglaló kompozíciónak a II. szimfóniát és a Dal a Földről című darabot, amely az élettől való búcsúzás szimbóluma is. Budapesten is ez zárja majd megemlékezés-sorozatot 2011. január 25-én, amikor először énekel Budapesten Michael König tenor oldalán Angelika Kirchschlager, a salzburgi születésű mezzo, aki Fischer Ádám szerint nagyon készül az előadásra.

Fischer emlékeztetett arra, hogy az operaévad középpontjának szánt premiert, Luigi Nono Intolleranza (Türelmetlenség) című operájának bemutatóját a szombaton elhunyt neves rendező, Christoph Schliegensief betegsége miatt már korábban le kellett mondani. Pedig a budapesti ház az európai operavilág integrációs folyamatainak egyik főszereplője lehetett volna az előadás segítségével, s ez a produkció lett volna Magyarország EU-s elnökségének egyik kitüntetett mozzanata is - mutatott rá a karmester.Fischer Ádám ugyanakkor várakozással tekint az új szezon elé. Mint hangsúlyozta, úgy hiszi, hogy a három éve megkezdett út folytatásra érdemes, s azt várja, hogy Kovalik Balázzsal, akinek a nevéhez az első premier (Boito: Mefistofele) fűződik, továbbra is sokat fog együtt dolgozni, A bolygó hollandi új verzióját is együtt készítik.

Fontosnak tartja, hogy decemberben sor kerül az általa tervezett és 2011-12-ben kiteljesedő Mozart-hét "előjátékára" : idén az Ascanio Albában című opera seriát ismerheti meg a közönség. Fischer Ádám célja, hogy a Budapesten soha vagy csak ritkán játszott Mozart-művek koncentráltan színre kerüljenek e héten. Kiemelte: öröm, hogy bebizonyosodott, a Magyar Állami Operaház Budapest és a Művészetek Palotája képes a Budapest Wagner-napokon együttműködni, ugyanakkor már adódtak - például a jegyértékesítésben - tanulságok.

MTI