Elérhető mobil alkalmazásunk.
Online zenehallgatás,
legfrissebb hírek, cikkek
bárhol, bármikor:

 

 

 

 
 
 
 
Főoldal ... Heti szakasz - ajánló ... Hang ... Di Naye Kapelye ad koncertet a Művészetek Palotájában

Hírlevél

Eseménynaptár

<<  2020.    >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hirdetés

A rádióadók hallgatásához
Winamp Player javasolt:
IC

Di Naye Kapelye ad koncertet a Művészetek Palotájában Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 11. péntek, 05:45
AddThis Social Bookmark Button
A kelet-európai zsidó zenei hagyományokat eleveníti fel a Di Naye Kapelye. A régi idők jiddis dalait úgy mutatják be, ahogy azt idős zsidó és cigány muzsikusoktól hallották, tanulták. A zenekart a műfaj legjobbjai között tartják számon Európában, október 1-én pedig koncertet adnak Művészetek Palotájában.
A Di Naye Kapelye – vagyis „Az új zenekar” – 1994-ben alakult Budapesten, Bob Cohen vezetésével. Cohen 1956-ban, New York-ban született. Édesanyja magyar, édesapja moldvai származású. Már gyermekként is több alkalommal járt Magyarországon. Különösen kedvelte a Sebő Együttest és a táncházakat. Fiatalon többféle stílusú zenét is játszott szülőhazájában, valamint egy ideig rádiózott és etnográfusként is dolgozott. A ’80-as évek végén látogatott ismét Magyarországra, s a térség zsidó zenei repertoárját – dalait, táncait, hangszereit – kezdte kutatni. Erdélybe is szívesen járt gyűjteni. Egy táncházban ismerkedett meg Jávori Ferenc-cel, akivel közösen alapították meg a Budapest Klezmer Band-et, de Cohen nem érezte jól magát a zenekarban, ezért hamarosan elhagyta azt.
A új zenekar repertoárja egyaránt tartalmaz magyar, román, moldvai jiddis dalokat és tradicionális haszid zenét, s koncertjeiken a tánc, az ünneplés, az emlékezés is megjelenik a dalokon keresztül. Arra, hogy mennyire élő lehet ma is a tradicionális zene, bizonyíték, hogy a Di Naye Kapelye egyaránt nagy sikerrel játszik alternatív klubokban, zsidó esküvőkön és más zsidó ünnepeken.

DI NAYE KAPELYE – „TRAKTORIST”
Október 1., csütörtök 19.30    
Fesztivál Színház

Bob Cohen – hegedű, ének, koboz, dob, tölcséres hegedű, csimpolya (moldáviai duda); Yankl Falk – ének, klarinét; Fekete (Puma) Antal – kontra, dob; Kozma (Kosztya) Gyula – nagybőgő; Pribojszki Ferenc – cimbalom, kaval, dob

Vendég: Barta János - klarinét

Közreműködik:
Técsői Banda:
Joszif Jurijevics Csernyavec „Jóska” - gombos harmonika; Jurij Alexandrovics Csernyavec „Gyuri” - dob, plonka, doromb, ének; Ivan Mikolajovics Popovics „János” - hegedű

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, eredetileg a Csernyavec család tagjaiból állt, ma már hegedűsük és cimbalmosuk Taracközről való. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták úgy, hogy már gyermekfejjel ott játszottak a mulatságokban apjuk mellett. Rendkívül változatos repertoárjukban szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Először Kiss Ferenc készített velük felvételt a 70-es évek elején. Akkor még apjuk, a legendás Jura Csernyavec „Mányo” hegedült, akinek sziporkázó játékát egyedül egy 1982-es kazetta felvétel őrizte meg. Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein. Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Az elmúlt néhány évben végigmuzsikálták a legjelentősebb fesztiválokat és szinte minden alternatív „romkocsmát” a fővárosban, mindenhol óriási sikert aratva. Nem csoda, hiszen koncertjeiken – újabban táncházaikban is – egy eltűntnek vélt világ (az „Elfelejtett ősök árnyai” és a „Fekete tollú fehér madár” hajdani kultuszfilmek) csodálatos hangulatát idézik meg rendszeresen, fiatalokat megszégyenítő elevenséggel. Játszottak már együtt David Yengibarian-nal, Bob Cohennel és közreműködtek a világhírű Di Naye Kapelye legutolsó lemezén is. 2006-ban megkapták a Magyar Művészetért Alapítvány Bartók Béla emlékdíját, a Bornépek dalai népzenei versenyen pedig első alkalommal a harmadik díjat, másodjára a Táncház Egyesület különdíját nyerték el. A Dunatáj Alapítvány filmes stábja évek óta dokumentálja kárpátaljai és magyarországi szerepléseiket. Az anyagból remélhetően még az idén film készül. Eddig két lemezük jelent meg az Etnofon Népzenei Kiadónál.